G-POINT >>

Професии и призвания


Мария Радева20.05.2017. г.224
Сподели:

 Спецификата на професията е от онези тънкости, които с времето стават неделима част от персоналността на всеки опитен професионалист. Човек е "заек" поне десетина пъти в живота си, но с времето неминуемо се превръща в ловка лисица, стига да обича това, което прави. Когато "зайчетата" се преобразяват в турбо-мудни както физически, така и мозъчно коалища, не само, че не са ти симпатични, ами предизвикват у теб неподозиран детайлен садизъм, само на половин косъм от материализирането си.  Всеки някога, някъде е попадал на клиент, който някак не е съвсем наясно нито със себе си, нито какво точно иска от другите. За сметка на това е със завидно самочувствие. Чудесна и популярна комбинация. В зависимост от моментния си ментален еквилибриум или се забавлявате, или изпадате в кататоничен ступор с невъзможност от реакция, или просто го виждате като през оптичен мерник, а той - бягащ ли бягащ и писъците му едни пронизителни...

 Както навсякъде, за да се изпълни една поръчка, подизпълнителят има нужда от определена информация. Какво ще се произвежда, какви са му елементите, кои от тях са налични, кои трябва да се осигурят. Как трябва да се комбинират, каква е крайната цел и редица подобни, знайни и незнайни подробности. С цел всички подробности да минат само в една графа - "знайни", между клиента и крайният изпълнител (за добро или за лошо) има междинни звена. Тяхно задължение е да са наясно не само с изискванията и желанията на клиента, но и да имат поне обща представа от естеството на работа на хората, на които са се доверили да изготвят крайния продукт. Поради ред причини, много често се получават трагикомични (трагични за едни, комични за други... /аз съм едните/) ситуации по дългия път от получаването на изсипания в мейла текст (текстът по принцип трябва да се изпраща в прикачен doc. файл, но това са подробности), до връщането на готовия рекламен клип, например.

 Имам си любими моменти. Един от по-невинните е следната кореспонденция:
 

Account manager:

"Здрасти,

прилагам текста за запис. За съжаление няма как да дойда. Разчитам на вас.Написала съм 2 от имената, които може да са неясни как се четат.Би трябвало да влезе после в 4 мин, като във звуковия файл ви моля да не тръгва от самото начало, а на 3-4та секунда.Може ли да го микснете и с една музика, но да остане на 2 отделни пътеки? Ще ви пратя парчето малко по-късно."

У мен възникват няколко несъществени въпроса:

1. Като не е ясно как се четат имената, как да ги запишем? По усет сигурно. Много обичам да усещам как се изговарят чужди имена, най-вече на нови продукти. Нюхът ми обикновено е последван от застраховка - записване на всички възможни комбинации от ударения. И вместо Мария веднъж с няколко дубъла, записвам МАрия и МариЯ, за всеки случай. Ако думата е с повече гласни, настава чудна забава, особено, ако: актьорът бърза, е изнервен, е нетолерантен към неуточнени подробности - и с право, и пр. Затова пък на мен Нннниииикога не ми е скучно!

2. "Би трябвало", не е като да е сигурно и ако не "влезе", какви са ни опциите? Ще удължаваме видеото ли, ако да - това договорено ли е поне с 1. медия планирането. 2. видео отдела; или ще съкращаваме текста - това уточнено ли е с клиента и адвокатите; или просто го забързваме ала "лекарствен продукт" и генерираме поредната антиреклама... И тук често интуицията и опита си казват думата, а аз се чудя от къде са ми тез' пресантимони в живота...
3. "като във звуковия файл ви моля да не тръгва от самото начало, а на 3-4та секунда" - може би се има предвид, записаният глас да започне 3-4 секунди след началото, а до тогава да върви само фоновата музика? С този правопис и граматика... Кой знае... А и чак такива телепатични способности не съм си изработила, но е въпрос на време, убедена съм.
4. "Може ли да го микснете и с една музика, но да остане на 2 отделни пътеки?" Да го смесим "И с една музика"? И с една, И без една, И с друга, И с нещо, което не е музика?? Това "и" ме обърква... Обичам този съюз, но в случая е в толкова пожелателно неуточнена позиция, че безгрижието на автора ме трогва.
5. "...но да остане на 2 отделни пътеки". Това може би значи, че иска два отделни файла на гласа и на фона, или един стерео? "Отделни" може би подсказва два файла, но не е задължително с този човек отсреща, затова се питам...

Задавам си въпросите и в отговор получавам съвсем по темата:

"проблем ли е да имам и само гласа и микса?"

На което, вече омаломощена, отговарям:

"Не разбира се. Нека уточним какво точно да изпратим. Един микс, както и отделно глас. Общо два файла, нали така? 


Account manager:

"Да звучи експертно, но по приятелски начин"...(ето това е кататоничният ступор).
 Броя паузи.

 Зачудих се дали тя си пише с мен, или погрешка изпраща на мен кореспонденция по друга тема, с друг човек... Оказа се, че няма грешка - аз съм адресатът и (би трябвало да) говорим за едно и също нещо.


  Последният излив ми напомня на: "Два крокодила летели. Каква е логиката? - На магазина няма чорапи".  Добре, че освен "приятелски експертното", липсваха други уточнения както по отношение на записа на гласа, така и изобщо, защото можеше да каже: "Актьорът да го прочете изразително", например. Това ми е една от Най-Любимите насоки!  Връщам се на работната площадка в очакване на нови попълнения в петия том на алманаха "Колоритни Клиентски Задания", а изводната сентенция от този случай:
 По-високо стоящите във веригата некомпетентни брънки, събуждат метафизичните и транс телепатичните възможности у човека.
 Ще стана аз един мъдрец. Мъдрец за чудо и приказ! Мъдрецът от студиото. И ще ходя да водя лекции по семинари за Human Resourses, телеестезия, психокинеза, 'що не и за хюмън дизайн. Минимум!
 Определено ще се видим някъде. Рано или късно. Само да не е рано и да не е на 4-ти километър. Нооо... Божа работа.

 

 


Оценете статията:


Хижа Васил Левски >>
Вицове >>
Хороскоп >>
Облак с етикети >>
Влезте
Потр. име / имейл *
Парола *
Регистрация
Потрбителско име *
Парола *
имейл *
Име
Фамилия
Полетата означени със * са задължителни