СВОБОДНО СЛОВО >>

САЩ - износ на милитаризирана "демокрация"

Кучетата на войната


tobe.bg26.03.2018. г.260
Сподели:

САЩ - износ на милитаризирана "демокрация" или за кучетата на войната.

Повече от век и половина две партии определят политиката и пътя на САЩ - Републиканската и Демократическата. Ако републиканците се асоциират с агресивност, жестокост, безкомпромисност, милитаризъм, войнолюбие, то демократите се асоциират с "мека сила", миролюбие, дипломация.

При кои американски президенти от началото на XX век САЩ са воювали най-много?

Дали миролюбието на демократите не е само политически, исторически и създаден от медиите мит?

С активното участие на медиите е формирано общественото мнение, че типичният републиканец е "ястреб" - поддръжник на силовите действия и твърда позиция по отношение на външната политика на САЩ. Например сенаторът Джон Маккейн. Докато демократите са представяни в обществото като типичните "гълъби", които демонстративно се изказват против военните операции на САЩ и за застъпници на урегулиране на всеки военен конфликт с помощта дипломацията. Но дали наистина така стоят нещата?! 

"Демократите искат щастие за целия свят и  са готови да постигнат това на всяка цена, с цената на всякакви жертви. От своя страна републиканците искат щастие за САЩ, за сметка на останалия свят" - пише Алексей Арбатов, ръководител на Центъра по международна безопасност.

Кой е воювал повече?

През XX и XXI век Съединените щати са воювали повече от 50 пъти и са разпалвали доста военни конфликти. Днес американците водят активни бойни действия в седем страни едновременно - Афганистан, Йемен, Сомалия, Либия, Нигерия, Ирак и Сирия.

За последните 118 години в САЩ са били избрани 20 президенти - 12 републиканци и 8 демократи. От 55 войни, въоръжени конфликти и военни операции водени и започнати от Съединените щати или преминали с американско участие, 33 са започнали при президенти републиканци, а 23 при президенти демократи. Средно на един президент републиканец се падат по 2.75 войни, а на президент демократ по 2.88.

От 12 президенти-републиканци трима не са започвали нито една война и не са провели нито една военна операция. Тези пацифисти са Уорън Хардинг 1921-1923г., Хърбърт Хувър 1929-1933г, и Джералд Форд 1974-1977г. Докато всичките 8 президенти-демократи по един или друг начин са прилагали военна сила срещу други страни.

Републиканецът Теодор Рузвелт 1901-1909г. е провел 5 военни операции - вмешателство в гражданската война в Хондурас, въоръжени интервенции в Доминиканската република и Куба, намеса във войната между Хондурас и Никарагуа и накрая окупиране на Никарагуа(продължила до 1925г.). На съвестта на демократа Удроу Уилсън, пребивавал  8 години в Белия дом  1913-1921г., висят осем войни. Това са: въоръжена намеса във вътрешната политика на Мексико и последваща наказателна операция, окупация на Хаити и Доминиканската република и военна интервенция в Куба. Да не говорим за Първата световна война и интервенция в обхванататат от гражданска война Русия.

В случая нещата не опират само до статистиката. По-често и именно при демократите Вашингтон е започвал най-дългите и кървави военни конфликти.

През 1970г.в Камбоджа е извършен преврат. Новото правителство на президента Лон Нол се опитва да изгони комунистите от страната. На помощ на своите червени съратници се притича Северен Виетнам. За да утвърди решима на Лон Нол, САЩ и Южен Виетнам изпращат войски в Камбоджа. По същото време в Съединените щати, където обществото още преживява "виетнамския синдром", се надига мощна вълна от антивоенни митинги. Това принуждава американците да напуснат Камбоджа. На чело на страна по това време е републиканецът Ричард Никсън 1969-1974г. То поставя началото на края на войната във Виетнам. В тази война американците се впускат през 1964г. Страната тогава е оглавявана от демократа Линдън Джонсън 1963-1969г. Освен това при Джонсън САЩ нахлуват в Лаос, където остават до 1973г. и за пореден път окупират Доминиканската република. Предхождаща войната във Виетнам е корейската война, която през 1950г. започва демократът Хари С. Труман. Наистина тогава американците стъпват на Корейския полуостров съгласно решение на Съвета за сигурност на ООН, което, впрочем, инициираха сами. Една от най-опасните и мащабни военно-политически кризи, след Втората световна война е Карибската. Неин предшественик е провалената операция в залива на "Прасетата" през 1961г. Тогава американците, заедно с кубинските "контрас" правят десант на кубинския бряг, в опит да свалят от власт Фидел Кастро. Военните и политически грешки, направени по време на подготовката и провеждането на операцията довеждат до поражение на САЩ. Световна общност на свои ред осъди действията на американците. Заповед за началото на провалената операция дава демократът Джон Кенеди 1961-1963г. През 1962г по разпореждане на Кенеди САШ въвежда пълна военна блокада на Куба. Това предизвика Карибската криза, която едва не доведе до ядрена война.

При демократа Бил Клинтън САЩ бомбандират Югославия. Барак Обама започна, продължаващата и до сега, война в Либия. На свой ред републиканците Джордж Буш-баща и Джордж Буш-син се "отчетоха" с дълготрайните войни в Ирак и Сомалия.

Кои претърпяват зрелищни неуспехи?

Президентите демократи са лидери не само по най-много започнати и най-кървави въоръжени конфликти, но и по най-много неуспешно проведени военни операции, предизвикали сериозни последствия. Това не е само поражението в залива на "Прасетата", но и провалилата се с гръм и трясък операция "Орлов нокът". "Орлов нокът" има за цел да освободи със сила 53 американци, взети за заложници, от посолството на САЩ в Техеран. Тогава, през 1980г. американските специални части с осем въртолета така и не успяват да се доберат до иранската столица. Една от машините пада в морето, веднага след като излита от палубата на самолетоносача. Друга се врязва в самолет-цистерна, при което загиват и двата екипажа. В края на краищата спецчастите успяват да се евакуират от Иран, изоставяйки въртолетите и телата на своите колеги. Провалът на тази операция води до политическа криза в САЩ. По това време президент е демократът Джими Картър 1977-1981г.


Оценете статията:


Хижа Васил Левски >>
Вицове >>
Хороскоп >>
Облак с етикети >>
Влезте
Потр. име / имейл *
Парола *
Регистрация
Потрбителско име *
Парола *
имейл *
Име
Фамилия
Полетата означени със * са задължителни