Любопитно >>

2017 ще настъпи с една секунда по-късно


tobe.bg29.12.2016. г.252
Сподели:

Въвежда се допълнителна секунда към изминаващата 2016 година, за да се синхронизира времето с въртенето на Земята около Слънцето.

В края на 2016 година ще бъде добавена още една секунда време, това съобщиха от Международната служба по въртене на Земята и синхронизация на времето (IERS). За отбелязване е факта, че с всяка измината година Земята се върти по-бавно. Това изисква към всяка изминаваща година да се добавя допълнителна секунда. Времевата добавка се прави, за да може времето да се синхронизира с въртенето на Земята около Слънцето, обясняват специалистите. Това не е първият случай, в който се е добавяла секунда към времето. В края на 2015 година също имаше подобна добавка.

На базата на наблюдение на небесните явления, британски учени определиха, че скоростта на въртене на нашата планета се забавя. В резултат на което ще настъпи момента, в който в денонощието ще се появи дългоочаквания излишен (25-ти) час.

Астрономите анализираха историческите данни за затъмнения и други подобни явления за периода от 720 г.пр.н.е. до 2015 година. На базата на своя анализ учените стигнаха до извода, че за изминалите 27 века средната продължителност на деня се е увеличавала със скорост почти две милисекунди на столетие.

Това е много бавен процес и орбитата на Земята не се забавя толкова бързо, колкото се е предполагало в началото. С тези темпове допълнителна минута в денонощието ще се появи след 6,7 милиона години. А за появата на 25-я час ще трябва да почакаме още около 200 милиона години.

 

 


Оценете статията:


Хижа Васил Левски >>
Вицове >>
Хороскоп >>
Облак с етикети >>
Влезте
Потр. име / имейл *
Парола *
Регистрация
Потрбителско име *
Парола *
имейл *
Име
Фамилия
Полетата означени със * са задължителни