На топа на устата >>

ПОДМЕНЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ


Мария Радева18.01.2017. г.272
Сподели:

tobe.bg

 „Потребностите на днешните деца поставят специфични изисквания към образованието“. Подредено и академично изречение, зад което въздухът е застинал както преди най-страшните урагани. Изискванията към образованието са глас, който чуваш, „ако имаш уши“. Глас, под формата на отчаян писък, или смазана до примирение и моделирана в досада защитна реакция. Примирение от безсилие. Безропотност от преглътнат гняв. Гняв, заради подменените добродетели на образованието ни, Нашето, истинското, с което винаги сме били горди. А то не е просто българско. То изгражда характери, личности, човеци! Да, то е общочовешко. Било е...

 Всеки ден говорим за нововъведения и все по-скъпи технологии, с които да съживим феникса. Нали никой не се заблуждава, че тайната се крие някъде на тъмно и скришно място? Че трябва да я открием и да правим революции по-големи от колелото и топлата вода? Разбира се, че не. Просто обслужваме интереси. А кога ще кажем: „СТИГА!“ ?

 В нашето съвремие у учениците не все по-често, а като правило се наблюдават демотивация, пасивност и апатия. Обучението се възприема като задължение, което не носи удоволствие. Знанието се поднася като далечна от живота рутина, без да се осъзнава реалната му стойност. На учениците е отредена подчинената роля на хора, от които нищо не зависи. От тях се изисква да удовлетворяват нечии очаквания и желанията им се пренебрегват. С всеки изминат ден все по-трудно можем да говорим за качество и взискателна активност.

 Говорейки за принципи, методи, новаторство, нестандартност, технологии в обучението, с цел да се подобри качеството и най-вече да стане процесът интересен за децата, едва ли някой би могъл да предложи повратно решение. Решение, което вече да не е заложено като идея, да не съществува като метод, да не се използва в нечия практика, да не е продукт на опита, или да не е възникнало съвсем случайно в процеса на работата с деца. Още през 1939 г. маркетинговия специалист Джеймс Уеб Янг казва, че идеята не е нищо повече от стари елементи, комбинирани по нов начин. Очакваните резултати се крият не толкова в новаторството, колкото в комбинацията на проверени и доказали се като даващи резултати методи на работа.

 

Източник: tobe.bg

Оценете статията:


Хижа Васил Левски >>
Вицове >>
Хороскоп >>
Облак с етикети >>
Влезте
Потр. име / имейл *
Парола *
Регистрация
Потрбителско име *
Парола *
имейл *
Име
Фамилия
Полетата означени със * са задължителни