Лечител >>

Дефицитът на витамин B 12 намалява дееспособността на организма


tobe.bg16.02.2017. г.225
Сподели:


 

Витамин B 12 не е източник на енергия, но е основен фактор за прилив на жизнени сили. Това се дължи на факта, че играе съществена роля в производството на еритроцити, които трансферират кислорода в тялото и съответно - насищат кръвта с кислород, което от своя страна дава жизненост.

Витаминът е от изключително значение за задоволителната клетъчна енергия и нормалната циркулация на кръвта, за усвояването на хранителните вещества, на желязото и мазнините, за нормалната дейност на нервната система, за функционирането на надбъбречните жлези, за репродуктивното здраве и цялостния имунитет.

Групите, сред които е най-често срещан дефицитът на витамин В 12 са: хората над 60 години; пациентите с автоимунни заболявания; веганите и вегетарианците; диабетиците. Мнозинство от лицата с недостиг на В 12 консумират големи количества от витамина, но просто организмът им не го абсорбира или използва.

Някои от симптомите при липса на В 12 са: постоянна сънливост, умора, слабост, перманентна тревожност и необичайно сълзливо настроение, изтръпване на крайниците, виене на свят, загуба на паметта, пожълтяване на кожата, усещане на един и същи вкус на храната, сянка и замъгляване в очите.

 Храните богати на витамин В 12 са: миди, риба, черен дроб, телешко, агнешко, сирене, яйца, сурови храни, диворастящи и домашно отглеждани култури, в които количествата кобаламин (другото название на B 12) са достатъчно високи. Някои растения, за които се твърди, че са богати на В 12, като например спирулината и темпеха, в действителност съдържат псевдо-В 12, който блокира приема на истинския витамин и го деактивира.
Важно е да се знае, че B 12 се разрушава под въздействието на висококиселинна среда, което означава, че В 12 в месото ще бъде унищожен от повишените нива на солна киселина в стомаха, необходима да преработи месните продукти (ако витаминът не е бил тотално убит от многобройните антибиотици и ваксини, инжектирани в животните в промишлените ферми и развъдници). Избягвайте пастьоризираните и подложените на микровълни храни, както и храните с голям брой Е-добавки.

Ако имате съмнения за витаминен дефицит се консултирайте с лекар.

 


Оценете статията:


Хижа Васил Левски >>
Вицове >>
Хороскоп >>
Облак с етикети >>
Влезте
Потр. име / имейл *
Парола *
Регистрация
Потрбителско име *
Парола *
имейл *
Име
Фамилия
Полетата означени със * са задължителни